Організація харчування учнів

1.Якою буде вартість харчування учнів 1-4 класів та дітей пільгових категорій у 2019 році? Яким документом це передбачено? 

Відповідно до рішення виконавчого комітету Житомирської міської ради від 27.12.2018  № 1451 «Про встановлення вартості харчування окремих категорій дітей за рахунок бюджетних асигнувань» вартість  сніданків:

– для  учнів  1-4 класів непільгових категорій складатиме 17,50 грн., з яких 8,00 грн. – кошти місцевого бюджету, 9,50 грн. – кошти батьків;

– для учнів 1-4 класів пільгових категорій, які мають право на безкоштовне харчування відповідно до чинного законодавства України та відповідних рішень Житомирської міської ради і виконавчого комітету Житомирської міської ради, – 17,50 грн.

Згідно з вищезазначеним рішенням вартість обідів для учнів 1-11 класів пільгових категорій, які мають право на безкоштовне харчування відповідно до чинного законодавства України та відповідних рішень Житомирської міської  ради і виконавчого комітету Житомирської міської ради, становитиме 21,70  грн.

2. Які категорії дітей відносяться до пільгових категорій? Якими документами це передбачено?

У статті 56 Закону України «Про освіту» визначено державні гарантії на безоплатне гаряче харчування 3 категоріям дітей, а саме:

1) дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування;

2) дітям з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзивних класах (групах);

3) дітям із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям”.

Крім того, рішеннями Житомирської міської ради та виконавчого комітету Житомирської міської ради визначено як пільгові категорії, які отримують харчування за кошти місцевого бюджету, наступні:

1) діти, один із батьків яких:

– захищав/захищає незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брав/бере безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, в операції об’єднаних сил ЗСУ;

– загинув чи помер, захищаючи незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і беручи безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, в операції об’єднаних сил ЗСУ;

2) діти, один із батьків яких постраждалий учасник Революції Гідності;

3) діти, які є внутрішньо переміщеними особами.

3. Яким чином буде організовано харчування учнів 1-4 класів у закладах загальної середньої освіти у світлі нового рішення виконавчого комітету від 27.12.2018 року?

В основу організації харчування учнів непільгових категорій у закладах загальної середньої освіти на 2019 рік покладено принцип співфінансування, який діє у закладах дошкільної освіти.

Міська рада буде дофінансовувати 8,00 грн. за сніданок вартістю 17,50 грн. батькам учнів, які виявлять бажання отримувати гаряче харчування для своїх дітей, сплачуючи  9,50 грн.

Звертаємо увагу на той факт, що у новій редакції Закону України «Про освіту» не передбачено обов’язкове забезпечення безоплатним гарячим харчуванням учнів 1-4 класів, однак, усвідомлюючи важливість гарячого організованого харчування для дітей віком 6-10 років, було прийнято відповідне рішення: не зупиняти процес організованого харчування учнів 1-4 класів непільгових категорій і не організовувати його виключно за кошти батьків, а продовжити харчувати дану категорію із розрахунку 17,50 грн. в день на учня, з яких 8,00 грн. – кошти бюджету, виходячи з фінансового ресурсу міського бюджету, 9,50 грн. – кошти батьків.

4. На скільки відсотків буде виконано натуральну норму харчування при вартості 17,50 грн.?

Грошова норма 17,50 грн. дасть можливість забезпечити виконання натуральних норм харчування на 90%.

5. Якою буде вартість харчування для учнів 1-4 класів та дітей пільгових категорій на період проведення відкритих торгів на послуги з організації шкільного харчування?

Рішення виконавчого комітету набирає чинності з 1 січня 2019 року.  З 22 грудня 2018 року по 13 січня 2019 року триває канікулярний період у закладах загальної середньої освіти.

Освітній процес розпочнеться 14 січня 2019 року, відповідно і розпочнеться процес забезпечення харчуванням учнів 1-4 класів непільгових категорій за принципом співфінансування  із розрахунку 17,50 грн. за сніданок. Харчування дітям буде надаватися на підставі письмової заяви одного із батьків або того, хто їх заміняє.

Організація харчування буде здійснюватися на підставі додаткової угоди  20% від суми діючого тендерного договору  2018 року (пункт 5 статті 36 розділу VII Закону України «Про публічні закупівлі»).

Дана угода буде діяти на період проведення відкритих тендерних торгів і втратить чинність тоді, коли буде укладено за результатами тендерних торгів договір з переможцем з надання відповідних послуг на 2019 рік.

6. Куди передавати чи перераховувати кошти за харчування дітей у 2019 році?

На період дії додаткової угоди до 20% від суми чинного тендерного договору 2018 року батьківські кошти у сумі 9,50 грн. передаються по відповідному акту фізичній особі-підприємцю, яка забезпечує харчування у закладі, у зв’язку з тим, що угодою 2018 року не передбачено перерахування коштів на спецрахунок.

За договором, який буде укладено з переможцем конкурсних торгів на   надання послуг з організації шкільного харчування на 2019 рік,  батьківські кошти у сумі 9,50 грн.  в день будуть вноситись на спецрахунок закладу.

Про впровадження безготівкового рахунку буде повідомлено батьків через класоводів та адміністрацією закладу буде надано інформацію на сайт закладу безпосередньо після укладання договору на послуги з організації шкільного харчування на 2019 рік.

7. На підставі чого організовано щоденне харчування учнів?

Щоденне харчування  дітей організовується у відповідності до Примірного двотижневого меню,  погодженого Житомирським   міським управління Головного управління Держпродспоживслужби у Житомирській області та затвердженого департаментом освіти Житомирської міської рад.

На основі зазначеного примірного меню фізичною особою-підприємцем, яка забезпечує харчування у закладі, спільно з медичним працівником закладу складається  щоденне  робоче меню з урахуванням цін на продукти, що отримуються відповідно до накладних. Дане меню  затверджується керівником закладу.

Відповідно до робочого меню готуються та видаються страви для учнів закладу.

В обідній залі обов’язково наявні:

– контрольна порція;

– примірні двотижневі меню для харчування учнів 1-4 класів, дітей пільгових категорій;

– на підставі примірних меню щоденні робочі меню;

– меню для дітей, які потребують дієтичного харчування.

8. Чи відшкодовується харчування учням пільгових категорій у період їх відсутності у школі?

Згідно з чинним законодавством у разі відсутності учнів під час навчання компенсація за харчування не проводиться.

9. Чи мають право батьки протягом навчального року написати заяву про відмову від харчуванння чи бажання отримувати його?

Так, батьки у будь-який час протягом освітнього процесу можуть дати згоду на харчування своєї дитини або відмовитися від харчування, написавши відповідні заяви.

10. Хто забезпечує контроль за організацією харчування у закладах загальної середньої освіти?

Контроль за організацією, забезпеченням та якістю харчування у закладі забезпечує керівник закладу, відповідальна особа за організацію харчування  та медичний працівник.

Наказом керівника закладу призначається особа відповідальна за організацію харчування дітей зі складу адміністрації, до обов’язків якої входить: координація діяльності з роботою медичного персоналу щодо контролю за харчуванням дітей; відпрацювання режиму і графіка харчування дітей, режиму чергування педагогічних працівників в обідній залі; опрацювання інформації щодо кількості дітей, які потребують гарячого харчування (у тому числі дітей пільгових категорій); контроль за додержанням дітьми правил особистої гігієни та вживанням готових страв, буфетної продукції; контроль за санітарно-гігієнічним станом обідньої зали тощо.

Відповідно до санітарних правил і норм медичний працівник закладу здійснює щоденний контроль за якістю продуктів, що надходять до їдальні, умовами їх зберігання, дотриманням термінів реалізації і технології виготовлення страв, санітарно-протиепідемічним режимом харчоблоку, фактичним виконанням щоденного меню.

У випадку, коли у батьків є побажання, зауваження, рекомендації, пропозиції щодо організації харчування необхідно звернутися до керівника закладу, заступника керівника закладу, який відповідає за організацію харчування у закладі. У разі не вирішення питання у закладі звертатися у департамент освіти за номерами телефонів 47-48-36, 48-02-56, 47-48-39 або надсилати пропозиції на електронну пошту osvita@zt-rada.gov.ua

11. Чи є ще інші види контролю за організацією та забезпеченням харчування учнів у закладах загальної середньої освіти?

На початку навчального року в закладах загальної середньої освіти  створено 2 комісії з контролю за організацією та якістю харчування: бракеражну комісію та комісію з  перевірки питань щодо організації та забезпечення харчування, контролю за якістю продукції, дотримання санітарно-гігієнічних норм, матеріально-технічною базою шкільних їдалень.

До складу бракеражної комісії входить завідувач виробництвом, медичний працівник, кухар, представник адміністрації закладу, фізична особа-підприємець, яка забезпечує харчування у закладі.

Бракеражна комісія здійснює щоденний контроль за якістю готових страв у шкільній їдальні та бракераж  сирої продукції.

До складу комісії громадського контролю включено за згодою депутатів рад різних рівнів, представників батьківської громадськості, працівників закладу освіти, представників учнівського самоврядування.

12. Які видатки були на харчування вихованців та учнів у закладах освіти з міського бюджету в 2018 році та заплановано на 2019 рік?

Видатки з міського бюджету на харчування дітей у 2018 році склали 42,6 млн.грн. На 2019 рік заплановано 62,2 млн. грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected !!